Krwawnik, Syrop 300 ml
20,00 zł
Opis
Syrop Krwawnik – tradycja i wszechstronne zastosowanie
Syrop Krwawnik to wyjątkowy produkt oparty na wielowiekowej tradycji zielarskiej. Już w XIX wieku wiedziano, że krwawnik działa podobnie jak rumianek i może go zastępować. Zauważono jednak, że krwawnik silniej stymuluje procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia strawianie, podczas gdy rumianek wykazuje mocniejsze działanie uspokajające na układ nerwowy. Oba surowce działają rozkurczowo na mięśnie gładkie.
Młode listki krwawnika były spożywane wiosną w kuracjach wzmacniających organizm. Wyciągi z krwawnika stosowano w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytów żołądka i jelit, nadmiernej kwasowości, alergii, choroby wrzodowej oraz infekcji układu pokarmowego. Krwawnik wpływa korzystnie także na układ oddechowy – działa odkażająco, rozkurczowo i przeciwkaszlowo, dlatego poleca się go przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
W tradycyjnym zielarstwie napary i soki z krwawnika stosowano w terapiach odtruwających oraz wspierających funkcjonowanie wątroby, trzustki, śledziony, żołądka i jelit. Wierzono, że roślina ta wspomaga leczenie gruźlicy i usuwa objawy niedokrwistości u kobiet, takie jak bladość skóry, omdlenia, zimne i mokre dłonie oraz stopy. Sok z ziela podawano z miodem i mlekiem jako środek odżywczy i wzmacniający.
Drobno siekane wiosenne listki krwawnika spożywano na kromce chleba z masłem, przygotowywano z nich herbatki czyszczące krew i posilające. Krwawnik podawano również zwierzętom gospodarskim w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego.
W XX wieku w wielu krajach oficjalnie zaczęto polecać krwawnik jako środek aromatyczno-gorzki, pobudzający wydzielanie soków żołądkowych, jelitowych, trzustkowych i żółci.
Przykłady tradycyjnego zastosowania:
Napar (Infusum Millefolii): z 1 łyżki surowca na szklankę wrzątku, do picia kilka razy dziennie po 100 ml. Naparem można również płukać włosy przy wypadaniu, stanach zapalnych skóry głowy, nadmiernym przetłuszczaniu i braku połysku.
Sok z krwawnika (Succus Millefolii): przyjmować przez 3–5 dni po 1 łyżce 4 razy dziennie jako środek wzmacniający, odtruwający i żółciopędny.
Macerat (Maceratio Millefolii): przygotować z pół szklanki zmielonego świeżego ziela na 1 szklankę letniej przegotowanej wody, odstawić na 8 godzin. Pić przez 3–5 dni po 100 ml 2 razy dziennie jako środek oczyszczający krew i wzmacniający.
W jego składzie znajdują się:
kwiaty krwawnika – 88%
cukier – 11%
sok z cytryny – 1%
Pojemność: 300 ml








