Olej z kwiatów dziurawca | 100 ml

40,00 

SKU: olej-z-kwiatow-dziurawca Kategoria: Tagi: ,

Opis

Ziele dziurawca – Herba Hyperici niegdyś popularne jako środek żółciopędny i przeciwbiegunkowy, przywracający równowagę w przewodzie pokarmowym.

Świeże kwiaty dziurawca po kilkunastu tygodniach maceracji w oleju słonecznikowy, nierafinowanym.
Bogaty w hiperycynę, pseudohiperycynę i hiperforynę.

Olej dziurawcowy działa przeciwzapalnie na skórę, antyseptycznie i gojąco. Przyśpiesza gojenie ran.
Niestety zwiększa też wrażliwość na promienie słoneczne, dlatego trzeba zachować odpowiednią ostrożność.
Chociaż ja na sobie nie zauważyłam, a uwielbiam opalać się i smaruję się wieczorem olejem po prysznicu.

Podany doustnie wybitnie wzmaga wydzielanie żółci. Pobudza przemianę materii, znosi stany znużenia i depresji. Poprawia wydajność intelektualną. Można go zażywać równocześnie z miłorzębem, yerba mate, kwasem glutaminowym, surowcami koffeinowymi i arniką. 

Łagodzi objawy trądziku. Jest wskazany przy zmęczeniu w przebiegu chorób zakaźnych i w okresie rekonwalescencji. Olej dziurawcowy można zażywać po 1-2 łyżeczki dziennie. Efekty zażywania są widoczne po około 2-3 tygodniach.
Olej dziurawcowy obniża dodatkowo poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Info ze strony dr Różańskiego.

Dodaję go do sałatek. Jest pyszny.
Pięknie pachnie.

Zewnętrznie:
W leczeniu chorób skóry (odleżyny, liszaje, łuszczyca, oparzenia, owrzodzenia) można go mieszać z tranem, olejem rokitnikowym, wyciągiem olejowym z żywokostu lub pokrzywy, oraz do masażu relaksacyjnego i stricte leczniczego.

Przez świadomych fizjoterapeutów używany w masażu Breuss’a.
Ten olej wnika do wnętrza krążków międzykręgowych, odżywia je, hamuje proces ich odwodnienia i degeneracji.

Osobiście stosowałam go w odbudowaniu chrząstek kolanowych razem z DMSO i nalewką z żywokostu lekarskiego., przy współudziale zażywania terapeutycznych dawek witaminy C.
Mam na to dowody z badań.
Chrząstki kolanowe mam odbudowane.

Butelka szklana 100ml z wygodną pipetką, zapobiegającą wykapywaniu.

Przechowywać w lodówce.